Verloskundige zorg in Zeeuws-Vlaanderen - ZorgSaam
Direct (spoed)contact 24/7 bereikbaar: 0115-688228

Werkgever inlichten/ zwangerschapsverklaring

In de periode rond de bevalling heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Hierover zijn wettelijke afspraken gemaakt en je werkgever regelt dit met het UWV. Omdat je werkgever dit verlof moet aanvragen is het gewenst om hen op tijd op de hoogte te brengen. Dit moet je uiterlijk 3 weken voordat je met zwangerschapsverlof wilt gaan doen, maar het is verstandig om dit eerder te doen.

Daarnaast heb je bepaalde rechten als je zwanger bent en werkt, zoals vrijstelling van nachtdiensten en meer pauzes. Op Kinderwens, zwanger, borstvoeding en werk | Arboportaal kun je hier alles over lezen. Hier vind je ook meteen terug wat je rechten zijn als je weer gaat werken en nog borstvoeding geeft. Het is verstandig om dit in je zwangerschap al met je werkgever te bespreken (kolfruimte, kolftijd etc.)

Voor zelfstandig ondernemers is er de regeling ‘Zelfstandige en Zwanger’. Via het UWV kun je een ZEZ-uitkering aanvragen.

Indien je al een uitkering ontvangt, moet je het UWV ook melden dat je zwanger bent. Je hebt dan ook recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden op Zwangerschap, adoptie en pleegzorg (WAZO) | UWV | Particulieren

Vaak vraagt je werkgever om een zwangerschapsverklaring, deze kan de verloskundige aan je meegeven. Vraag dit dus gerust tijdens je afspraak, dan maken we het meteen voor je in orde.

©2024 ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen | Disclaimer & cookies | Privacyverklaring | Ontwerp & realisatie Buro Cinq