Verloskundige zorg in Zeeuws-Vlaanderen - ZorgSaam
Direct (spoed)contact 24/7 bereikbaar: 0115-688228

Echo's

Vitaliteitsecho

De eerste afspraak (de vitaliteitsecho) vindt plaats wanneer je ongeveer 7 à 8 weken zwanger bent. Tijdens deze echo wordt er gekeken of de zwangerschap intact is, of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of er sprake is van één kindje of meerdere kindjes. We kunnen dit het beste bekijken doormiddel van een vaginale echo. Als je dit niet prettig vindt, geef dit dan gerust aan. De echo wordt gemaakt door één van onze (verloskundig) echoscopisten.

Termijnecho

Rond de 10 - 12 weken krijg je een “termijnecho”. Tijdens deze echo meten we jullie kindje op van het hoofdje tot aan de billen. Aan de hand van deze metingen bepalen we de uitgerekende datum, je bevallingsdatum*. We kunnen je op dat moment ook vertellen hoe lang je zwanger bent.

* Het is goed om te weten dat baby'tjes zich niet altijd aan deze bevallingsdatum houden! Sommige komen iets eerder, maar de meeste komen één tot twee weken na de uitgerekende datum. 

De 13-weken echo & 20-wekenecho (SEO)

Zie https://www.verloskundigenzorgsaam.nl/zwanger/prenatale-screening

Groei echo’s (op indicatie)

Sommige zwangeren komen in aanmerking voor groei echo’s. Groei echo’s worden meestal gemaakt rond week 28 en week 32 van de zwangerschap. We kijken dan naar de groei van jullie kindje (hoofdje, buikomvang en beenlengte), de ligging en het vruchtwater.

Placentalokalisatie (op indicatie)

Het komt wel eens voor dat we tijdens de 20 weken echo zien dat de placenta (de moederkoek) laag in de baarmoeder ligt. Soms ligt hij dan net naast de uitgang en in sommige gevallen ligt hij er zelfs overheen. Bij de meeste zwangeren zal de placenta in de loop van de zwangerschap netjes met de baarmoeder mee omhoog groeien. Dit controleren we dan altijd wanneer je ongeveer 32 weken zwanger bent.

Liggingsecho (vanaf 35 weken, op indicatie)

Meestal kunnen verloskundigen prima op de hand voelen (aan de buik) hoe jullie kindje ligt. Maar in sommige gevallen durven we dit niet met 100% zekerheid te zeggen. Wanneer we ook maar enige twijfel hebben over de ligging van een kindje, laten we laagdrempelig een extra echo maken om de ligging met zekerheid vast te kunnen stellen. De meeste kindjes gaan vanaf 32 weken vanzelf met hun hoofdje naar beneden liggen.

Vergoeding echo’s

De zorgverzekeraar vergoedt standaard de termijnecho, de 13 weken echo en de 20 weken echo. Alle overige echo’s zijn op indicatie. Dit betekent dat je zorgverzekeraar deze vergoedt als de verloskundige een (medische) reden heeft om deze echo uit te voeren.

Benieuwd naar onze echoscopisten?

©2024 ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen | Disclaimer & cookies | Privacyverklaring | Ontwerp & realisatie Buro Cinq