Verloskundige zorg in Zeeuws-Vlaanderen - ZorgSaam
Direct (spoed)contact 24/7 bereikbaar: 0115-688228

Geboortewensen

Er komt een moment tijdens je zwangerschap (meestal ronde de 30e zwangerschapsweek) dat je verloskundige je gaat vragen of je misschien al hebt nagedacht over een geboorteplan. Nou horen we je denken: “Hoe kan ik mijn geboorte plannen als ik geen idee heb hoe het is om te bevallen?!”. Dat weet natuurlijk niemand van tevoren en laten we je bij deze geruststellen: we verwachten geen gedetailleerde planning! Misschien kunnen we het daarom ook beter “geboorte wensen” noemen.

Er zijn meerdere redenen om jullie geboortewensen op papier te zetten. Zwanger zijn is spannend, maar bevallen is dat natuurlijk al helemaal. Het opschrijven van geboorte wensen kan jou een gevoel van regie en controle geven. Hierdoor blijf je meer betrokken bij de keuzes die gemaakt worden en zal je positiever terugkijken op je bevalling.

In je “geboortewensenlijst” mag je schrijven wat voor jou (en je partner) belangrijk is. Dit mag en kan van alles zijn. Het kan ons als verloskundigen bijvoorbeeld al helpen om jou beter te begeleiden wanneer je iets over je persoonlijkheid vertelt. Waar word je rustig van en wat vind je juist heel storend of vervelend?

Beeld je in hoe jouw ideale bevalling eruitziet maar denk ook na over je wensen wanneer de bevalling anders loopt dan jij voor ogen had. Hoe kunnen wij (en je geboorte partner) je op dat moment helpen om hiermee om te gaan en vol goede moed door te zetten? Door je op meerdere opties voor te bereiden, is de kans groter dat je het gevoel blijft houden dat jij de regie in handen hebt.

Tip: Maak deze wensenlijst samen met degene die jou gaat steunen tijdens de bevalling. Door hem of haar hierbij te betrekken kan hij of zij ervoor zorgen dat jouw wensen bekend zijn bij iedereen die jullie steunt tijdens de bevalling.

Bronnen van informatie en inspiratie.

Boeken:

  • “Positief over bevallen” van Milli Hill
  • “Mijn reis naar binnen” van Anna Myrte Korteweg en Jilke Pet

Wanneer jullie je geboortewensen op een rijtje hebben staan, bespreek deze dan met één van onze verloskundigen. We nemen graag de tijd om de wensen met jullie te overlopen en eventuele vragen te beantwoorden. Via de website van ZorgSaam kan je inloggen in jouw patiënten portaal. De verloskundige kan hier een digitaal “bevalplan” voor je klaarzetten zodat de geboortewensen ook in het elektronisch dossier staan. Hierdoor zijn ze makkelijk terug te vinden door de verloskundige die jullie bij de bevalling begeleidt.

©2024 ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen | Disclaimer & cookies | Privacyverklaring | Ontwerp & realisatie Buro Cinq