Verloskundige zorg in Zeeuws-Vlaanderen - ZorgSaam
Direct (spoed)contact 24/7 bereikbaar: 0115-688228

Belinstructies

Wij willen je op het hart drukken dat je altijd moet bellen indien je klachten hebt. Soms kunnen we je telefonisch helpen, soms laten we je naar het ziekenhuis komen voor controle. Ons nummer: 0115 68 82 28

Ben je minder dan 37 weken zwanger en heb je het idee dat de bevalling misschien wel is begonnen, dan moet je ons sowieso bellen.

Wanneer je meer dan 37 weken zwanger bent, zullen we tijdens de controle met jullie bespreken wanneer je ons kan bellen bij de start van de bevalling.

  • Bij ongerustheid of twijfel mag je ons altijd bellen!;
  • Bij hevig helderrood bloedverlies;
  • Als je je kindje minder voelt bewegen;
  • Als je vruchtwater verliest;
  • Als je een uur lang weeën hebt om de 3-5 minuten (bij een eerste kindje) óf bij weeën met regelmaat (wanneer het niet je eerste bevalling is).

Ongerustheid

Ben je ongerust, voel je je niet lekker, twijfel je of de weeën zijn begonnen of maak je je ergens anders zorgen om dan mag je ons áltijd bellen.

Bloedverlies:

Hevig helderrood bloedverlies is altijd een reden om te bellen naar het spoednummer. Heb je een beetje slijmerig (bloed)verlies dan hoef je niet te bellen (als je niet ongerust bent). Meestal is dit een slijmprop of een beetje bloedverlies van de baarmoederhals die zich voorbereidt op de bevalling, dit is normaal.

Je kindje beweegt minder:

Als je twijfelt of je kindje nog wel beweegt zoals jij gewend bent en het voelt voor jou niet helemaal goed, neem dan even de tijd om rustig te gaan liggen en hier op te letten. Ga 1,5 à 2 uur op je bed liggen op je linker zij en probeer met je handen contact te maken met je kindje. Meestal gaat je kindje vanzelf weer even bewegen. Doet jouw kindje dit niet of voelt het écht anders dan wat jij van je kindje gewend bent, dan willen we graag dat je naar het spoednummer belt voor een extra controle. Meer informatie over het bewegen van je kindje is hier te vinden.

Vruchtwater:

  • Overdag: is het dag en heb je het idee dat je vruchtwater verliest, bel ons dan even om dit te laten weten.
  • ’s Nachts: is het nacht en verlies je helder vruchtwater (vaak met vlokjes en wat rozig van kleur), maar heb je nog geen weeën, bel ons dan in de ochtend wanneer je wakker wordt.
  • Is het vruchtwater geel/bruin of groen dan heeft je kindje in het vruchtwater gepoept. Bel ons dan direct.

Is het midden en de nacht, verlies je vruchtwater en ben je ongerust dan mag je ons natuurlijk wel bellen!

1 op de 10 bevallingen begint met gebroken vliezen. Het kan soms even duren voordat de weeën op gang komen. Zonder weeën krijg je geen ontsluiting, dit is de reden waarom we je adviseren om toch nog even je bed in te kruipen zolang alles rustig is en jij je goed voelt. Zetten de weeën wel door en komen ze met regelmaat dan is het een goed moment om ons te bellen.

Weeën

9 op de 10 bevallingen begint met weeën (contracties). Je baarmoeder is eigenlijk een hele grote spier die tijdens een wee verkrampt. De baarmoeder trekt samen en wordt helemaal hard. Een goede ontsluitingswee duurt ongeveer 1 minuut lang. Heb je weeën om de 3-5 minuten, gedurende een uur, die ongeveer een minuut lang duren dan is dat een goed moment om ons te bellen. Dit geldt alleen wanneer het je eerste bevalling is. Ben je al eens eerder bevallen dan vragen we je om te bellen bij weeën met regelmaat omdat deze bevalling waarschijnlijk wat sneller zal verlopen.

Zolang de weeën nog onregelmatig zijn en/of kort van duur, bevindt je lichaam zich waarschijnlijk nog in de voorbereidende fase. De duur van deze fase is voor iedereen anders. Sommige vrouwen merken hier weinig van, andere vrouwen “rommelen” een aantal dagen voordat de bevalling echt doorzet.

Meer informatie over deze voorbereidende fase en het begin van de bevalling.

©2024 ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen | Disclaimer & cookies | Privacyverklaring | Ontwerp & realisatie Buro Cinq