Verloskundige zorg in Zeeuws-Vlaanderen - ZorgSaam
Direct (spoed)contact 24/7 bereikbaar: 0115-688228

Stuitligging

De meeste kindjes liggen op het eind van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden. Dacht jullie kindje daar anders over en ligt het kindje met de billen naar beneden? Dan noemen we dit een stuitligging. Een groot deel van de kindjes draait uit zichzelf nog naar hoofdligging. Rond de uitgerekende datum ligt slechts 3-4 procent niet met het hoofdje onderaan.

Als jullie kindje na 35-36 weken zwangerschap nog niet uit zichzelf gedraaid is, bespreken we graag samen de verschillende opties. In samenspraak met ons team van gynaecologen kan je kiezen voor een uitwendige versie. Hierbij proberen we van buitenaf jullie kindje te draaien. Belangrijk hierbij is dat je kindje zelf moet meedraaien, we kunnen niets forceren.

Is de uitwendige versie niet succesvol, of wil je dit niet proberen? Dan ga je in gesprek met de gynaecoloog om de verschillende manieren van bevallen te bespreken.  Afhankelijk van de precieze ligging van jullie kindje en eventueel andere medische redenen, kan je kiezen voor een vaginale stuitbevalling, of een geplande keizersnede.

Uitgebreide informatie kan je terugvinden op deze websites:

©2024 ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen | Disclaimer & cookies | Privacyverklaring | Ontwerp & realisatie Buro Cinq