Verloskundige zorg in Zeeuws-Vlaanderen - ZorgSaam
Direct (spoed)contact 24/7 bereikbaar: 0115-688228

Prenataal onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk (niet verplicht) in het kader van prenatale screening. Om meer uitleg te geven over de verschillende testen plannen we voor jullie een counselingsgesprek in bij de verloskundige in het begin van de zwangerschap.

Het bekijken van deze site voorafgaand aan het gesprek met de verloskundige kan jullie helpen bij het maken van een beslissing.

De NIPT: vanaf 11 weken

NIPT betekent: niet-invasieve prenatale test. Het laboratorium kan zo onderzoeken of jullie kindje down-, edwards- of patausyndroom heeft. Voor dit onderzoek wordt er een bloedafname gedaan bij de zwangere (uit de arm). Je loopt hierdoor geen risico op een miskraam. De NIPT onderzoekt DNA van de placenta en dit is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind. De uitslag volgt binnen ongeveer 10 werkdagen.

Folder over de NIPT

De 13-weken echo

Sinds 1 september 2021 is er een landelijke, wetenschappelijke studie naar de 13-wekenecho gestart. Dit is een medisch onderzoek (echo) dat plaatsvindt tussen de 12+3 weken en 14+3 weken zwangerschap, als je hier gebruik van wilt maken. Met deze echo kan er al vroeger in de zwangerschap gekeken worden naar eventuele lichamelijke afwijkingen bij jullie kindje. Deze echo vervangt de 20-wekenecho (SEO) niet.

20-wekenecho (SEO)

De screening op ernstige lichamelijke afwijkingen wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek of SEO genoemd. Bij dit onderzoek worden de diverse orgaansystemen beoordeeld om eventuele ernstige aangeboren afwijkingen op te sporen. Hoewel veel ernstige aangeboren afwijkingen opgespoord kunnen worden, kunnen niet alle afwijkingen worden uitgesloten. Het SEO richt zich op de detectie van lichamelijke afwijkingen zoals een open rug, hartafwijking of hazenlip.

Op het moment dat er iets afwijkends wordt gezien op de 20-wekenecho hoor je dit direct en worden er vervolgstappen/-afspraken gemaakt.

Folder 13- en 20 weken echo

©2022 ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen | Disclaimer & cookies | Privacyverklaring | Ontwerp & realisatie Buro Cinq